INGREDIENTAI: Tešlai:
320 gramų kvietinių miltų (naudojau Ekstra)
250 gramų mėlynių uogienės (arba serbentų, kitos mėgstamos)
200 gramų sviesto
100 gramų cukraus
1 vienetas kiaušinių (M dydžio)
1 šaukštelis kepimo miltelių
Kremui:
540 gramų varškės 9% (drėgnos)
3 vienetai kiaušinių (M dydžio)
80 gramų cukraus
2 šaukštai grietinės (nebūtina)
1 šaukštelis vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto)
PARUOŠIMO BŪDAS:
1.
Tešlai ištirpinti sviestą ir šiek tiek atvėsinti.
2.
Į dubenį įmušti kiaušinį, berti cukrų ir išplakti konditerine šluotele. Supilti sviestą ir plakti iki kol cukrus ištirps.
3.
Į kitą dubenį suberti miltus, kepimo miltelius, išmaišyti. Paruoštą mišinį supilti į dubenį su sviesto ir kiaušinio plakiniu. Gerai išmaišyti. Tešla bus pakankamai minkšta.
4.
Tešlą padalinti į dvi lygias dalis, susukti į kepimo popierių ar maistinę plėvelę ir dėti į šaldymo kamerą 1 val.
5.
Varškės įdarui į dubenį sudėti varškę, grietinę, berti cukrų, vanilinį cukrų, įmušti kiaušinius ir sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Trinti tol, kol neliks jokių varškės gabalėlių, o masė taps glotni.
6.
Obuolius nulupti, supjaustyti smulkiais kubeliais, pašlakstyti citrinų sultimis ir išmaišyti. Sukrėsti į varškės masę ir gerai išmaišyti.
7.
Kepimo formą (naudojau 24 cm) ištiesti kepimo popieriumi, pagrindui sutarkuoti vieną dalį tešlos. Pirštais paspaudžiant suformuoti pagrindą. Ant paruošto pagrindo sukrėsti varškės ir obuolių masę. Ant viršaus dėti mėlynių uogienės ir švelniai paskirstyti per visą plotį. Tuomet užtarkuoti likusią dalį tešlos.
8.
Kepti įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 60 min., arba iki kol pyragas sutvirtės, o viršus bus gražiai auksinis. Ar iškepė, galima patikrinti mediniu pagaliuku - įsmeigus ir ištraukus, jis turi likti švarus.
9.
Pyragą pjaustyti visiškai atvėsusį.